joi, 25 iunie 2009

Bine v-am găsit !

Asociaţia Română pentru Studiul Ezoterismului Occidental (A.R.S.E.O.) este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în vara anului 2009, care are menirea de a milita pentru introducerea, în învăţământul superior românesc, a studierii tradiţiei ezoterice europene (occidentale), după modele deja consacrate în alte mari centre universitare din lume: Paris - Ecole Pratique des Hauts Etudes (Sorbona), Amsterdam - Olanda (Universiteit van Amsterdam), Exeter - Marea Britanie (University of Exeter), Aarhus - Danemarca, etc.
Asociaţia noastră este deschisă tuturor membrilor corpului didactic, cercetătorilor, masteranzilor, doctoranzilor, studenţilor, a căror activitate este legată, într-o oarecare măsură de studierea Hermetismului, a Gnosticismului, neo-Platonicienilor, sau a altor elemente ale Tradiţiei Occidentale, sub aspect istoric, filosofic, sociologic, hermeneutic sau teologic.
Sunt bineveniţi, de asemenea, toţi cei care, prin creaţiile şi operele lor literare sau artistice au exprimat idei în consonanţă cu programul Asociaţiei.
Scopul imediat al organizaţiei este de a identifica o Universitate românească dornică să implementeze un program de studii aprofundate, masterale şi doctorale, ca şi un program de cercetare ştiinţifică, în colaborare cu membrii ARSEO, care sunt puternic sprijiniţi, în această iniţiativă, de către ESSWE (European Society for the Study of Western Esotericism), for European ce adună lalolaltă prestigioase personalităţi ale vieţii Academice din toate ţările Uniunii Europene.
Aşteptăm, aşadar, să fim contactaţi, pe adresa de mail vsauciuc@yahoo.com, de toţi cei interesaţi să ni se alăture sau să ne sprijine pentru punerea în practică a ideilor noastre, ce se situează în avangarda învăţământului european, şi prin care România ar putea reveni în elita continentului nostru, unde a fost propulsată, cu decenii în urmă, graţiei operelor şi activităţii didactice a lui Mircea Eliade sau Ioan Petru Culianu.
Printre membrii fondatori ai A.R.S.E.O se numără: Dr. Emilian M. Dobrescu (Secretar al Academiei Române), Dr. Tudor Sălăgean (Cercetător Ştiinţific la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Prof.Dr. Marcel Tolcea (Universitatea de Vest din Timişoara), Bogdan Mandache (scriitor şi jurnalist din Iaşi), dr. Silvia Chiţimia (Institutul de Etnologie şi Folclor al Academiei Române).
Acestora li se adaugă, ca membri de onoare ai asociaţiei, Prof. Dr. Antoine Faivre (personalitate istorică în domeniul studierii academice a Esoterismului Occidental, unul dintre cei mai renumiţi scriitori şi cercetători din Europa), Prof.Dr. Marck Sedgwick, (Universitatea din Aarhus, Danemarca), Prof.Dr. Jose Manuel Anes (Universitatea din Lisabona, Portugalia), Prof.Dr. Nicholas Goodrick-Clarke (Universitatea din Exeter, Marea Britanie),şi alţii.
O delegaţie a A.R.S.E.O. condusă de Preşedintele asociaţiei, dr. Vlad Sauciuc, va participa, în perioada 2-4 iulie, la conferinţa ESSWE de la Strasbourg (Franţa), unde va reitera punctele de vedere ale organizaţiei şi va căuta să stabilească, împreună cu partenerii europeni, o strategie pentru atingerea ţelurilor propuse, în viitorul apropiat.